Meny

Slik spenner du opp lerretet på blindrammen på riktig måte

Spenne opp et lerret på en blindramme – slik gjør du det

Mange kunder henvender seg til oss med spørsmålet: “Hvordan spenner jeg opp bildet mitt på en blindramme?” Hvert enkelt bilde og lerret er forskjellig – det er andre ting å ta hensyn til når det gjelder et oljemaleri enn for trykte tekstiler eller et Diamond Painting-bilde. I artikkelen vår får du nyttige tips om hvordan du best løser de individuelle behovene som bildet ditt har. Vi forteller deg også hvilke verktøy du behøver til oppspenningen. Takket være femtrinns-veiledningen vår og tipsene fra ekspertteamet spenner du opp lerretet ditt på 15 minutter. Les videre og få nyttige råd.

Finn ut mer om alle blindrammer nå

Hvorfor bør jeg spenne opp lerretet på en blindramme?

Standard bilderammer er ikke egnet til å ramme inn et stoff eller lerret og henge det opp på veggen. Dette fordi stoffet ikke holder seg på plass i rammen, slik som et bilde på papir. Materialet er for mykt og vil skli og falle sammen, selv bak en fast innramming bak glass.

Derfor bør du spenne opp maleriet på en blindramme før du rammer det inn – det er kun på denne måten at lerretsstoffet sitter stramt. Dette gjelder både for malerier og for tøystykker, stoffer, trykte lerreter og Daimond Painting-bilder. Lerretet kan selvfølgelig også bli mindre stramt i en profesjonell blindramme, men takket være små trekiler kan du når som helst stramme det.

Dessuten er en profesjonell blindramme laget slik at du kan bytte den ut etter et par år, uten å skade lerretet. Vinkelbena på en blindramme settes inn i hverandre med et not- og fjær-system og verken limes eller klemmes sammen.

Har du allerede tatt en nærmere titt på profilen til en blindrammelist? Da har du kanskje lagt merke til at de utvendige sidene av blindrammelisten har en kant, slik at lerretet ikke ligger direkte oppå profilen, men er lett løftet. Dermed forhindrer du at det oppstår en bruddkant i lerretet. Kanten har også en annen fordel for dem som ønsker å male på lerretet etter at det er oppspent: Kanten på innsiden av listen vil ikke være synlige når de males.

Bra å vite: Mange blindrammelister har også en skråskåret profil på innsiden i stedet for en kant.

Å spenne opp lerretet på en blindramme er derfor ikke bare nødvendig dersom du ønsker å henge opp maleriet på veggen. En profesjonell rammestruktur er også en bærekraftig løsning, fordi du kan bytte den ut når som helst, transportere lerretet sammenrullet og spenne det opp på nytt.

Blindrammer er ideelle for å spenne opp et lerret.

Lerretstekstilenes egenskaper

Så snart du har bestemt deg for å spenne opp bildet på en blindramme, kan du sjekke hvilket materiale lerretet (maleriholderen) består av. De vanlige maleriholderne er

  • hampfiber (brukes særlig til oljemalerier)
  • bomullsfibre, for eksempel lin (til olje- og akrylmalerier)
  • kunstfiber som polyester eller nylon

Naturfibre som hamp- og bomullsfibre både ser og føles flotte ut. Slik som for tre reagerer de sterkere på temperaturforandringer, tar opp og avgir fuktighet. Disse maleriholderne må derfor strammes opp oftere. Kunstfibre ser mindre flotte ut og føles stive.

Til gjengjeld er polyester- og nylonlerreter mer bestandig mot insekts- eller soppangrep. Erfaringen tilsier at det er enklere å spenne opp disse, fordi du kan dra i lerretet uten at det går i stykker. Etter at du har funnet ut av hvilke egenskaper maleriholderen har, kan du begynne med oppspenningen.

Naturfibre gir en god følelse.

Stramme lerretet – forberedelser og verktøy

Det er best å spenne opp lerretet på et stort og rent bord, som du kan dekke til med et mykt og rent stoffstykke om du vil. For oppspenningen av lerretet behøver du dessuten

  • en håndstiftemaskin som er egnet for tre
  • en spenntang
  • en liten hammer
  • naturligvis lerretet og en passende blindramme

Før du begynner med å spenne opp lerretet, glatter du over hele blindrammen med et sandpapir og runder nøye av kantene på gjæringshjørnene.

Merknad fra AlleRammer.no: Du bør ikke bruke fintrådede stifter som brukes til papir til å feste lerretet. I stedet bruker du bredere heftestifter som du kan kjøpe hos en faghandler. Har du samlet sammen og klargjort blindrammen? Da er du klar for første trinn i veiledningen vår “Å spenne opp et lerret på en blindramme”.

Trinn 1: Plasser lerretet og blindrammen på riktig måte

For å spenne opp lerretet på blindrammen ruller du dette først ut på en ren og jevn flate med bildet eller siden som du ønsker å male på vendt ned. Dersom du har et eldre oljemaleri eller et Diamond-Painting-bilde, beskytter du det bedre ved å legge et mykt stoffstykke under.

Deretter plasserer du blindrammen med kanten eller den skråskårne profilen ned mot midten av lerretet. Lerretet bør være cirka 4 til 6 cm større enn rammen på alle fire sider, slik at du enkelt kan spenne det opp på blindrammen. Hvor mye stoffoverheng du trenger, avhenger av høyden på blindrammeprofilen.

En standard-blindramme har en profilhøyde på 1,8 cm der det er tilstrekkelig med 4 cm av det overhengende stoffet på hver side. På en galleri-blindramme, som har en profilhøyde på 4,2 cm, vil det være bedre med 6 cm på hver side.

Lerretet bør alltid være større enn det utvendige målet på blindrammen.

Trinn 2: Stift fast lerretet

Begynn i midten av et blindramme-vinkelben og skyt inn en stift med håndstiftemaskinen. Snu blindrammen over på motliggende side og trekk i lerretet til det er stramt. Dersom du ikke har nok kraft, kan du bruke en spenntang, hvor du forsiktig trekker stoffet utover før du strekker det rundt.

Så skyter du inn en tilsvarende stift i midten av vinkelbenet. Lerretet sitter nå fast og kan ikke lenger skli. Til slutt stifter du fast en tilsvarende stift i midten av de gjenværende to vinkelbena.

På dette stadiet kan du også kontrollere om lerretet har nok spenning. Etter at du har satt inn de fire første stiftene, oppstår det en diamantformet bølge på lerretet. Stoffet er stramt nok, og du kan fortsette.

Bruk samme prinsipp videre, det vil si, skyt alltid inn en stift for så å gjøre tilsvarende på motstående side. Arbeid deg bortover bit for bit, fra innsiden til utsiden, til du har nådd gjæringshjørnene. Forresten er 4 cm mellom de enkelte stiftene en god avstand for mellomstore blindrammer. Disse bør ikke sitte for tett, men heller ikke for langt fra hverandre.

Tips fra AlleRammer.no: Skyt inn stiftene på skrått mot stoffibrene i lerretet. På den måten revner ikke stoffet dersom du senere skal etterstramme det. Nå gjenstår bare de fire lerretshjørnene, som du bør strekke rundt og feste fast på samme måte. Hvordan du gjør dette, forklarer vi i trinn 3.

Du kan bruke en håndstiftemaskin til å sette inn stiftene i rammen.

Trinn 3: Strekk lerretet rundt hjørnene

Strekke lerretet rundt hjørnene – trinn 3 er for mange det vanskeligste, fordi dette krever noe erfaring. Her bør du være svært nøye, for dårlig foldede lerreter ser ikke bare lite pene ut – de vil heller ikke passe inn i rammen. Brett først hjørnene for så å trekke dem rundt lerretet (se bilde).

Brett først sammen hjørnene og trekk dem så rundt lerretet.

Trekk lerretet rundt

Til dette kan spenntangen være til god hjelp. Ligger den brettede stoffkanten parallelt langs enden av lerretslisten? Perfekt! Nå er det bare å feste den med to til tre stifter (ved siden av gjæringssprekken). Nå gjenstår bare trinn 4 og 5 igjen i veiledningen “Å spenne et lerret opp på en blindramme” – det vanskeligste har du allerede klart.

Trekk lerretet rundt hjørnene og stift det fast.

Trinn 4: Sett kilene inn i blindrammen

I dette trinnet setter du kilene inn, som er navngivende for kilerammen. Formålet med kilene er å skyve fra hverandre blindrammelistene og dermed gi lerretet mer spenning.

Profesjonelle blindrammelister har allerede et lite spor i gjæringshjørnene, der kilene kan settes inn. Du slår dem forsiktig fast med den lille hammeren. Pass på at det oppspente lerretet forblir rettvinklet mens du gjør dette, slik at det senere også passer inn i en bilderamme. Dessuten bør du ikke slå kilene for langt inn, fordi spenningsjusteringen ikke kan gjøres om igjen.

Tips: Har du spent opp lerretet, men det sitter ikke stramt nok på blindrammen? Da fukter du det jevnt med en svamp på baksiden etter at du har spent det opp og venter til lerretet er tørt igjen. Først når det er tørt, setter du kilene inn i rammelistene.

Med kilene kan du etterstramme lerretet, slik at det blir perfekt stramt.

Trinn 5: Et siste granskende blikk på lerretet

En god veiledning er først ferdig etter et siste granskende blikk for å sjekke at alt er riktig. Hvilke to kvalitetsegenskaper kjennetegner et lerret som er spent opp på en god måte? For å vite om lerretet er stramt nok, kan du gjøre “trommetesten” (slik kaller AlleRammer-ekspertteamet den):

Et stramt lerret gir en hul lyd ifra seg dersom du banker på det. Alle musikkinteresserte bør imidlertid holde seg i tøylene. Bank ikke for sterkt og fast på lerretet, for du ønsker jo å male på det, og ikke bruke det som musikkinstrument.

Et godt oppspent lerret ser dessuten fint ut også på baksiden: Litt tre bør være synlig fra blindramme-vinkelbena, rundt 1 til 1,5 cm hele veien rundt.

Lerretet et er spent opp på blindrammen. Hva gjør jeg videre?

Ferdig! Vi håper at femtrinns-veiledningen vil hjelpe deg med å spenne opp lerretet raskt og enkelt på blindrammen. Dersom du følger de enkelte arbeidstrinnene og har det riktige utstyret, vil du etter bare 15 minutter holde et jevnt og stramt lerret på en rettvinklet blindramme i hendene. Nå mangler det bare en flott bilderamme for å vise frem verket ditt på veggen på en god måte.

I magasinartikkelen vår “Hvordan kan jeg ramme inn et lerret?” kan du la deg inspirere og få nyttige tips. Teamet vårt hos AlleRammer.no ønsker deg lykke til med bildet på lerretet!

Det ferdige lerretet sitter stramt på blindrammen.
Passende for dette temaet
Nettbutikken for bilderammer, fotorammer og passepartouter. Vi sender bilderammene fra Tyskland til Norge.
artvera GmbH & Co. KG | Organisasjonsnummer: 926 071 343