Meny

Forsterk bildene på riktig måte
Vi viser deg hvordan du selv kan lime bildene raskt og enkelt.

Har du noen gang hørt at man kan lime bilder og plakater på en fast kartong eller en lett, tykk plate? Å forsterke bildene har mange fordeler. I tillegg til bedre stabilitet er også bedre estetikk et stort pluss. Takket være bruksanvisningen og den forklarende videoen kan du selv forsterke bildet, uten erfaring og uten verktøy. Hva denne forsterkningen egentlig går ut på, hvordan teknikken fungerer og hva som taler for at du bør forsterke bildet på et fast underlag, kan du lese mer om her.

Hva er en forsterkning?

Forsterkning er et fagbegrep som brukes i tekstilindustrien samt til bøker og innramming. Det betegner hovedsakelig en teknikk der flere lag tekstil eller papir presses eller limes sammen. Takket være forsterkningen får et tynt, sart eller mykt stoff fastere form og fasthet.

I tekstilindustrien er det vanlig å lage en sammensetning av forskjellige stoffer med lim eller med trykk og varme. Bandasjer og beskyttelsesbandasjer er et eksempel på en slik tekstilsammensetning, hvor tynne gasbind limes på silikonputer eller elastan.

I bokbransjen brukes forsterkningene til bokbinding som stabile pappbånd med filmlaminert bildetrykkpapir eller annet referansepapir. Det dekorative trykkpapiret, som blant annet pynter opp notisbøker og årsplanleggere, blir limt på og forsterker bokomslaget av papp.

I innramming er det vanlig å forsterke store bilder som plakater eller panoramabilder. I tillegg til kartonger med ensidig limflate egner også lettskumplater, tynne treplater, plater av Alu-Dibond og akrylglassplater seg for påliming og forsterkning av bilder.

Hvorfor bør jeg forsterke bildet?

Fra bildemål på 30 x 40 cm bør du hovedsakelig lime bilder og plakater på en lett, tykk plate. Disse tre grunnene taler for å forsterke bildet:

  • Forsterkede bilder er mer motstandsdyktige og revner mindre.
  • Bilder som har blitt limt på en bærende kartong, ser ut som de har høyere kvalitet på grunn av at de er fastere og reflekterer lyset mindre uregelmessig.
  • På grunn av det mer stabile og stivere underlaget vil ikke bildet lenger bølge seg i rammen: Selv på en bunnsolid innramming bak passepartout og i en bilderamme med lav fals som lukkes med stabile svingfjærer, kan bildet med tiden bølge seg. En forsterkning forhindrer dette.

En vellykket forsterkning av bildet på en selvklebende kartong eller annen bildebærer sørger for et tiltalende resultat. Bilder, plakater eller puslespill virker mer profesjonelle og kan oppbevares og lagres bedre.

Merk: Forsterkningen er ofte forarbeidet til bildeinnrammingen, men plakater som er limt på et spesielt fast underlag, kan også henges opp uten ramme.

Store plakater som er forsterket på riktig måte, kan også henges opp uten ramme.

Bruksanvisning for å forsterke bilder: verktøy og arbeidstrinn

Profesjonelle innrammere, fotografer og gallerister limer bilder og fotografier fra en bestemt størrelse på et fast underlag. Du kan også lære deg denne teknikken og gjøre dette på en enkel måte hjemme– uten luftlommer eller at det forsterkede bildet blir skjevt. Alt du behøver til dette og hvordan du gjør det i en håndvending, kan du lese om her:

Du behøver følgende fem redskaper:

  • bomullshansker
  • en lofri og myk klut
  • et fast underlag
  • en selvklebende forsterkningskartong eller skumplate
  • bildet som du ønsker å lime.

Med seks enkle arbeidstrinn til et forsterket bilde:

1.: Trekk av beskyttelsesfolien som dekker limlaget på den ene kortsiden, ca. 2 cm, og bøy den.

2.: Legg bildet på forsterkningskartongen (ikke oppå selve limflaten), der kantene skal ligge perfekt oppå hverandre.

3.: Trekk bildet, som nå ligger oppå kartongen, over den frittliggende limflaten og legg det forsiktig langs den ytterste kartongkanten.

4.: Stryk så – helst fra midten og opp – den delen av bildet som ligger opp på den 2 cm brede limflaten fast med fingrene.

5.: Løft den delen av bildet som ikke er fastlimt, fjern beskyttelsesfolien under 2 til 4 cm fra limlaget og stryk fast bildet med den lofrie kluten.

6.: Trekk av beskyttelsesfolien litt etter litt og stryk samtidig bildet, del for del, fast med kluten.

Det glatte, jevne og forsterkede bildet er ferdig, som ikke lenger bølger seg i rammen og som reflekteres mindre.

Video: Hvordan kan jeg feste bilder på riktig måte?

Hvilke bilder bør man forsterke og hvilke kan man la være?

Disse bildene egner seg for forsterkning: Plakater og bilder fra formatet 30 x 40 cm, puslespill, Diamond-Painting-bilder og collager av papirstrimler, stoffbiter, steiner, perler, tråder, fjær og annet hobbyutstyr som gjør bildet tyngre. Akvarellbilder, skisser og tegninger som riktignok bevares trygt i kunstmappen, men ikke får den oppmerksomheten de fortjener som hvis de rammes inn på veggen, kan du uten betenkeligheter lime på kartong eller skumstoff.

Dyre kunstverk eller unike arbeider egner seg ikke, på grunn av sin høye personlige verdi. Bildene kan ikke lenger fjernes fra bæreplaten.

Tips: Gavepapir, servietter eller japansk papir er uvanlig veggpynt, men mønstrene og fargene er ofte svært dekorative. Så snart dette tynne papiret eller stoffet blir forsterket på et fast underlag, får du en flott veggpynt!

Fargerike servietter som er forsterket, kan vise sitt dekorative potensial.

Forsterk bilder ved å lime på kartong

Som vi allerede har nevnt ovenfor, kan du lime på forskjellige bæreplater, for eksempel av tre, akrylglass, Alu-DiBond-plater eller også passepartout-kartong. Dersom du ikke har erfaring med liming av bilder, anbefaler vi selvklebende forsterkningskartong av trepapp for dette formålet, eller spesielle selvklebende lettskumplater, også kalt Foam Board, Foam Core eller lettstoffplate. På et bilde med større format og vekt (for eksempel puslespill eller Diamond-Painting-bilder) anbefaler Allerammer-teamet vårt en selvklebende lettskumplate, som er noe tykkere enn en forsterkningskartong og tilsvarende stivere og mer stabil.

Som du har sett i videoen vår, kan disse profesjonelle underlagene enkelt håndteres på grunn av beskyttelsesfolien. Dessuten er de bearbeidede limstoffene og materialene på forsterkningskartongene og -platene syrefrie, slik at bildet ikke eldes for tidlig.

Forsterkningskartong og selvklebende skumplater er tilgjengelig etter mål, de finnes i mange forskjellige standardformater eller som hele buer, som du kan skjære til selv med en tapetkniv.

Tykkelsen på kartongene varierer mellom 0,8 mm, 1,4 mm og 2,5 mm, mens lettskumplatene for det meste er tykkere med cirka 5 mm. Du må altså ta hensyn til denne tykkelsen når du rammer inn bildet, og bruke en rammeprofil med en tilsvarende høy fals.

Dette egner seg ikke: MDF-plater er smale og stabile plater av limt trefiber og virker tilsynelatende ideelle for dette formålet. Imidlertid er trelimet som oftest ikke syrefritt, og derfor bør ikke bildet ligge direkte og kontinuerlig oppå en MDF-plate.

Forsterkningskartonger og Foam Boards finnes i forskjellige tykkelser.
Nettbutikken for bilderammer, fotorammer og passepartouter. Vi sender bilderammene fra Tyskland til Norge.
artvera GmbH & Co. KG | Organisasjonsnummer: 926 071 343