Meny

Ramme, passepartout og bilde – hva ser bra ut?

Ram inn bildet på en flott måte med en passepartout

Rammer du inn bildet med en passepartout, ser det flottere ut. De fleste kundene våre er på jakt etter en hvit passepartout – det er i hvert fall alltid et smakfullt valg, også for dem som ikke vil eksperimentere med bildeinnrammingen.

Har du imidlertid lekt med tanken om å prøve med en farget passepartout? Og hvordan er det med passepartout-størrelsen? Det anbefales alltid å bruke standarddimensjoner, selv om hvert bilde har sin egen individuelle skjønnhet: Muligens passer det med et mindre innvendig utsnitt til bildet ditt, eller det vil bli mer fremhevet med et stort utvendig format.

Som du kanskje allerede aner, er passepartouten en minst like viktig følgesvenn til bildet som det rammen er. Det lønner seg å betrakte alle tre elementene – bilde, ramme og passepartout – som en estetisk enhet.

Tre nøkkelpunkter hjelper deg med å skape den perfekte innrammingen. Les om hvordan du lykkes med kombinasjonen ramme, passepartout og bilde.

Se passepartoutene i nettbutikken

Når passer en passepartout til et bilde?

Skjønnhet ligger i øyet som ser. Det gjelder også for kunsten. Til tross for dette hjelper en viktig tommelfingerregel deg til å velge riktig passepartout, enten det gjelder farge, overflatestruktur eller størrelse på det innvendige utsnittet eller det utvendige formatet.

Det første punktet lyder: «Passepartouten bør alltid fremheve bildet på en best mulig måte».

Det betyr at passepartouten bør fremheve og understreke det innrammede bildet uten å konkurrere om oppmerksomheten. Tenk på at passepartouten skal ha en betydelig innflytelse på helhetsinntrykket av det innrammede verket.

En passepartout med farget innvendig utsnitt fremhever detaljer i bildet på en subtil måte.

Hvilke farger bør en passepartout ha?

Det er nærliggende at du først gjør deg noen tanker om fargevalget når du er på jakt etter den riktige passepartouten. Derfor bør du vite at det både finnes tofargede og gjennomfargede passepartouter. Med en tofarget passepartout menes det at dekkpapiret (det øverste papirlaget) har en annen farge enn kjernen (det midtre papirlaget).

Hva bør du velge – en passepartout der kjernen og dekkpapiret er gjennomfarget, eller en som er tofarget?

I det følgende sammenligner vi fordelene med fargede og hvite passepartouter.

Skap en forskjell med en farget passepartout

Fargen på kjernen er synlig ved det innvendige utsnittet, så en farget innvendig kant, for eksempel svart, rød, blå eller grønn, vil omkranse bildet på en subtil måte. Dette kan være et lekkert visuelt hjelpemiddel hvis du ønsker å fremheve en bildedetalj uten å ta oppmerksomheten fra andre bildeelementer.

Et farget dekkpapir sørger derimot for en selvbevisst iscenesettelse og gir bildet mer tyngde og uttrykkskraft.

Den røde passepartouten passer utmerket til papegøyens fjærdrakt.

Stilsikker og alltid egnet: en hvit passepartout

På en gjennomfarget passepartout har kjernen og dekkpapiret den samme fargen. Den oftest brukte varianten er en helt hvit passepartout fordi det alltid ser bra ut uten at du må våge deg på eksperimenter. Det kan imidlertid være verdt å vite om det store fargeutvalget av passepartouter, slik at du også kan vurdere andre flotte alternativer.

Stort eller lite innvending utsnitt? Hva ser bra ut?

Størrelsen på det innvendige utsnittet retter seg for det meste etter bildeformatet. Det innvendige utsnittet bør være 0,5 til 1 cm mindre enn bildet, slik at du kan plassere og montere bildet bak på en bedre måte. Samtidig bør passepartouten dekke bildet så lite som mulig.

Med tanke på det innvendige utsnittet gjelder derfor følgende regel: «Så mye som nødvendig, så lite som mulig».

Takket være en passepartout kan du forresten også ramme inn et bilde som er skadet ved kantene. Kanskje det har en flekk eller en sprekk. Denne skjønnhetsfeilen kan du enkelt skjule med et mindre innvendig utsnitt.

Å velge et større utvendig format for passepartouten – et eksempel

Passepartouter i standardstørrelser gjør det enkelt å finne den riktige passepartouten raskt. Passepartouten har alltid de tilsvarende proporsjonene med tanke på det innvendige utsnittet og bredden. Et eksempel på dette: Du har et bilde i formatet 20 x 30 cm. Den passende standard-passepartouten med et utvendig format på 30 x 40 cm (innvendig utsnitt på 18 x 28 cm).

Dette betyr at passepartouten som standard er 5 cm bred på alle fire sider. Det er vel og bra, men for å gi bildet ditt en eksklusiv utstråling er en bredere passepartout et smart estetisk grep.

For å holde oss til eksempelet vårt anbefaler vi i stedet en passepartout med utvendig format i 40 x 50 cm (innvendig utsnitt 18 x 28 cm) for bildet i formatet 20 x 30 cm. I dette tilfellet er passepartouten 10 cm bred på alle fire sider – og gir dermed enda større fokus på bildet. Du bør alltid velge en bredere passepartout, spesielt på bilder med små formater opp til og med DIN A4.

Regelen lyder: «Bildet ser bedre ut med en bred passepartout enn med en smal passepartout».

Ønsker du å vite mer om standardstørrelser og passepartouter etter mål? Da kan du lese artikkelen «Passepartout og ramme – hvor stor må en passepartout være?».

En bred passepartout ser for det meste bedre ut enn en smal.

Papir, lin, fløyel og bomull: overflater for en passepartout

Vi har tidligere gått inn på at både farge og passepartout-bredde påvirker den estetiske effekten til bildet ditt. Et ytterligere aspekt som du kan ta i betraktning, er overflaten på passepartouten. Papir, lin, fløyel og bomull er de vanligste materialene for passepartouter.

Overflaten kan avhengig av materialet være glatt, trykt eller strukturert. Dette er de forskjellige egenskapene:

  • Lin er lofritt, antistatisk og mindre utsatt for smuss. Dessuten er stoffet svært slitesterkt og egner seg derfor utmerket til hyppig bytte av bilde.
  • Effekten fra fløyel eller velur blir lett påvirket av stingretningen på fleecetrådene – som enten kan virke glatt eller grov.
  • Bomull ser svært flott ut og er behagelig å ta på. Optisk gir det bildet struktur og plastisitet.
Den myke passepartouten av fløyel passer godt til løvetannbildet.

Med hvilke bilderammer kan jeg kombinere passepartouten?

Som vi har nevnt ovenfor med noen eksempler, påvirker bredden til passepartouten bildeeffekten betydelig. Bilderammen spiller også en viktig rolle. Hvordan kan du så kombinere passepartout og bilderamme?

En bred passepartout med en smal ramme gir et elegant helhetsinntrykk. Her gjør det seg særlig bra med passepartouter med farget dekkpapir. En smal passepartout holder seg i bakgrunnen i en bred ramme. Hvite passepartouter passer best i dette tilfellet.

En bred passepartout vil ikke være feil i en svært forseggjort ramme, for eksempel en barokkramme.

Ramme, passepartout og bilde utgjør en enhet

I artikkelen vår har vi vist at både passepartout-farge, bredde og overflatestruktur kan oppgradere bildet ditt. De tre merknadene er nyttige hjelpemidler for en perfekt innramming:

Merknad om passepartouter:  «Passepartouten bør alltid fremheve bildet på en best mulig måte».

Merknad om størrelsen på det innvendige utsnittet: «Så mye som nødvendig, så lite som mulig».

Merknad om passepartout-bredde: «Bildet ser bedre ut med en bred passepartout enn en smal».

Vi ønsker deg lykke til med å prøve ut de forskjellige tipsene!

Passende for dette temaet
Nettbutikken for bilderammer, fotorammer og passepartouter. Vi sender bilderammene fra Tyskland til Norge.
artvera GmbH & Co. KG | Organisasjonsnummer: 926 071 343