Den riktige bilderammestørrelsen
Oversikt over de forskjellige formatene og størrelsene
Det store utvalget av standardformater og størrelser på bilderammer kan gjøre bestillingen av bilderammen til en virkelig utfordring, for listen er lang. Du kan velge mellom fotoformater, DIN-formater, kvadratiske former, panoramaformater, posterformater og forskjellige standardstørrelser i bildeforholdene 3:2, 4:3, 5:4 eller 16:9. Bilderammen bør ikke bare passe til bildet. Så snart du ønsker en innramming med passepartout , som vi av forskjellige grunner sterkt kan anbefale, må du også ta hensyn til målet på det innvendige utsnittet og det utvendige formatet. Om det ikke allerede var uoversiktlig nok, kan det forekomme forskjellige utenlandske måleenheter, som for eksempel tommer. For et bilde i andre måleenheter enn cm og mm trenger du en skreddersydd løsning. Vi kan derfor godt forstå at kundene våre ofte mister overblikket.
Vi bringer lys til mørket og forklarer deg i denne artikkelen alt vi vet om temaet størrelser og formater på bilderammer.
Vi begynner med bildet.
Bildetrykk og malerier på lerreter, stoff eller treplater kan se enda flottere ut med en riktig ramme. I de fleste tilfeller leter kundene våre likevel etter en ramme for et bilde på papir. Vanlige papirformater har etablert seg i hele trykkeribransjen og har her til dels sin opprinnelse i papirprodusentens papirarkvarer. Et kjent eksempel er DIN-formatene: DIN A0 tilsvarer to ganger DIN A1, fire ganger DIN A2, åtte ganger DIN A3 eller seksten ganger DIN A4 Kjente fotoformater er 9 x 13 cm, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm og 15 x 20 cm. I vår digitale tid angir altså fotografer og trykkerier standardformatene, som også har en innvirkning på bilderammeformatet.
- Oversikt over de forskjellige formatene og størrelsene på bilderammer
- Vi begynner med bildet.
- Sammenligning av standardformater og skreddersydde løsninger ved bestilling
- Fastslå den riktige størrelsen: Rammeformat er det samme som bildeformat
- Små formater for bilderammer
- Fotoformater
- Standardformater på bilderammer
- Bilderammer i tommeformater
- Bilderammer etter mål
- Firmalogo, fargerikt papirinnlegg eller glass med UV-beskyttelse: Lage en individuell bilderamme
- Bilderammer i store formater
- Bilderammer-format hos Allerammer.no
Sammenligning av standardformater og skreddersydde løsninger ved bestilling
Standardformatene har også blitt godt innarbeidet når det gjelder bilderammer (på grunn av papir- og trykkformatene som beskrevet ovenfor) og har med tiden blitt anerkjent hos de forskjellige rammeprodusentene. Vær imidlertid oppmerksom på: Ikke alle rammeprodusenter tilbyr de samme standardformatene, selv om nesten hver bilderammemodell er tilgjengelig i målene 13 x 18 cm, 20 x 30 cm eller DIN A4 og 30 x 40 cm. Populære produsenter som »Mira, »Frame Design Mende og »Döhnert kan ikke bare skilte med et stort utvalg av forskjellige standardformater, de kan også tilpasse bildeglasset. De ferdigstiller bilderammene på oppdrag og kan derfor på grunn av stort bestillingsvolum lagre glass og bakvegger i forskjellige standardformater. Med en skreddersydd løsning blir ikke bare rammelistene individuelt tilpasset, men også bildeglasset, bakveggen og innlegget. Derfor er skreddersydde løsninger dyrere enn bilderammer i vanlige formater.
Bilderammer i standardformater er derfor som oftest rimeligere enn skreddersydde modeller. Dessuten kan du sende tilbake bilderammen til oss om den ikke skulle tilsvare forventningene dine. Likevel blir de fleste bilderammene i standardformater individuelt ferdigstilt. Det vil si at de ikke blir skreddersydd, men laget etter ønske . Et lager av ferdige bilderammer har ikke noen hensikt for produsenten på grunn av det store mangfoldet av forskjellige varianter, formater, profiler, farger og bildeglass. Det ville bare begrense utvalget unødig. Derfor lages de fleste bilderammene etter din bestilling.
Merkene »Walther Design tilbyr utelukkende handelsvare fra Det fjerne Østen. Derfor er utvalget av standardformater begrenset, og bilderammene har bare én glasstype. Skreddersydde løsninger er ikke mulig. Til gjengjeld kan denne produsenten tilby attraktive priser og sende produktene umiddelbart .
Fastslå den riktige størrelsen: Rammeformat er det samme som bildeformat
Formatet på bilderammen tilsvarer alltid størrelsen på det innrammede bildet. I en bilderamme i standardformat 30 x 40 cm passer altså også et bilde i formatet 30 x 40 cm. Det samme gjelder ved en skreddersydd løsning: For et bilde med målene 23 x 47 cm må altså også bilderammen etter mål bestilles i målene 23 x 47 cm. Produsenten vår arbeider med stor nøyaktighet og skjærer til den skreddersydde bilderammen etter mål med millimeternøyaktighet . Vær altså oppmerksom på det enkle prinsippet at rammeformat er det samme som bildeformat. Så snart du vet det, må du altså ikke angi det ytre målet på bilderammen eller falsmålet. Disse verdiene er kun av interesse i sjeldne tilfeller og behøver individuell avtale med kollegaene våre fra ordrebehandlingen. Når det ikke er eksplisitt avtalt, blir hver bilderamme laget i bildemålet. Bildemålet er forresten også identisk med størrelsen på glassplaten og bakveggen. Ønsker du å angi rammestørrelsen på en eksisterende bilderamme? Da snur du bilderammen og måler størrelsen på bakveggen. Dette er da rammestørrelsen.
Formatangivelsene og dermed rammestørrelsene i nettbutikken vår henviser alltid til bildemålet (se tegning). Skyggerammer, som blir brukt til innramming av lerret festet på blindrammer, bør også bestilles i bildeformat. Produsenten legger automatisk til en skyggefuge på 0,7 cm på alle fire rammesidene.
Unntaket er passepartouter
Det eneste unntaket fra prinsippet om at rammeformat er det samme som bildemål er passepartouten. Her gjelder det ytre målet på passepartoutkartongen og ikke størrelsen på bildet. Dersom du går ut fra omkretsen til passepartouten på bildet, legger du denne sammen til bildeformatet. For eksempel: Bildet ditt har et mål på 30 x 40 cm, og passepartouten skal omslutte det med 5 cm på hver side. Følgelig er det utvendige målet på passepartouten 10 cm større enn bildet, både loddrett og vannrett Målet for passepartouten blir da 40 x 50 cm. For et bilde på 30 x 40 cm må du bestille både bilderamme og passepartout i dimensjonene 40 x 50 cm.
Apropos: Passepartout-utsnittet bør være cirka 1 cm mindre enn motivet, slik at du kan posisjonere bildet optimalt bak utsnittet. Ved individuelle skreddersydde løsninger blir utsnittet skåret til eksakt og med millimeternøyaktighet etter dine ønsker. Av denne grunnen har ferdige passepartouter i standardformater allerede noe mindre bildeutsnitt enn angitt.
Små formater for bilderammer
Det minste formatet av bilderammer er formatet 3,5 x 4,5 cm, som tilsvarer en passbildestørrelse på 35 x 45 mm. Ytterligere små standardformater er 5 x 7 cm, 6 x 9 cm og 7 x 10 cm. De fleste produsentene utstyrer bilderammene i disse ministørrelsene vanligvis både med et bordstativ og et veggoppheng. Ulempen med disse små formatene: Rammeprofilen dekker cirka 0,5 cm rundt glass og bilde. Det betyr at det såkalte lysmålet er cirka 1 cm mindre. Det samme gjelder riktignok for store rammeformater, men «bildetapet» blir proporsjonelt større på små formater.
Tips fra allerammer.no: Selv små bilder ser ofte bedre ut med en passepartout enn uten. Takket være det utvendige målet på passepartouten blir bilderammemålet større. Slik blir bildet ditt i miniformat ikke oversett.
Fotoformater
Du kjenner sannsynligvis til de vanlige standardformatene fra bildeutvikling. Det dreier seg for det meste om størrelsene 9 x 13 cm, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 15 x 20 cm og sjeldnere om 18 x 24 cm og 20 x 30 cm. Fotografier blir vanligvis limt inn i fotoalbum eller stilt ut i en bordramme på skrivebordet, kommoden eller på hyllen. Derfor har nesten alle bilderammer i såkalte fotoformat også et bordstativ på bakveggen, som både er egnet for å brukes vannrett og loddrett. De fleste fotorammer kan også henges opp på veggen. Om de henges opp alene, kan de riktignok virke ganske små og fortapte, særlig i store rom. Dersom du ønsker å vise frem bildene dine, anbefaler vi å arrangere dem med flere fotorammer, som for eksempel med et veggalleri eller et Petersburg-oppheng. En enkel løsning for flere bilder er gallerirammen. Gallerirammen er utstyrt med en flerlags-passepartout, slik at du kan ramme inn flere fotografier samtidig. De innvendige utsnittene er for det meste tilgjengelige i fotoformatene 9 x 13 cm og 10 x 15 cm.
Standardformater på bilderammer
På de allerede nevnte små- og fotoformatene dreier det seg også om standardformater, selv om vi skal se nærmere på de mest populære standardmålene . Til disse hører rammeformatene DIN A4, 20 x 30 cm, 30 x 40 cm, 40 x 50 cm, 50 x 70 cm og 70 x 100 cm, selv om hyppigheten fra liten til stor stadig avtar. En årsak til dette er at bilder i formatet A4 er enkle og rimelige å skrive ut og at det stadig oftere gjøres hjemmefra. Den tilsvarende rammestørrelsen med passepartout er 30 x 40 cm. Selv for diplomer og sertifikater er formatet DIN A4 det vanlige målet. For en bilderamme som skal henges på veggen, anbefaler vi imidlertid minimum formatet 30 x 40 cm om det skal henge alene.
Opptil formatet 70 x 100 cm er utvalget av bilderammer i alle standardformater og bildeforhold enormt. For alle formater som går utover dette, blir det gradvis vanskeligere å finne en passende bilderamme. På grunn av stigende vekt og større transportrisiko kan større rammer i de fleste tilfeller bare leveres med bruddsikre og lette akrylglass . I tillegg kan proporsjonene bli oppfattet som for små. Smale og middels brede rammeprofiler blir i tillegg ustabile, det gjelder særlig for rammer i mykere materialer som kunststoff og tre. For større bildeformater er det kanskje derfor bedre med en stabil aluminiumsramme . Det er vanskelig å bestille passepartouter i store formater, da den maksimale buestørrelsen som regel er 80 x 120 cm. Dessuten må du regne med høyere transportkostnader, da pakketjenester tar et tilleggsgebyr for store pakker og ofte sender ordren med godstransport.
Vanlige standardformater:
- 10 x 15 cm
- 13 x 18 cm
- 21 x 29,7 cm (A4)
- 24 x 30 cm
- 30 x 40 cm
- 40 x 50 cm
- 40 x 60 cm
- 50 x 60 cm
- 50 x 70 cm
- 59,4 x 84,1 cm (A1)
- 60 x 80 cm
- 70 x 100 cm
- 84,1 x 118,9 cm (A0)
DIN-formater
De finnes overalt, enten det er maleblokk eller skrivebok: DIN-formatet. DIN er forkortelse for Deutsche Industrie Norm (tysk bransjestandard) og er en enhetlig standard for papirstørrelser, trykkutstyr og papirprodukter til hverdagsbruk, for eksempel konvolutter. Det mest vanlige er formatet DIN A4 eller også 21 x 29,7 cm. Hvordan har det seg at man har valgt slike skjeve verdier som standard?
DIN-formatet A0 har en størrelse på 84,1 x 118,9 cm og tilsvarer dermed flaten på en kvadratmeter med et bildeforhold på cirka 5:7. De mindre formatene DIN A1, A2, A3, A4 og så videre halverer så den lengre siden. Man kan dermed alltid brette videre et papir i DIN A0 på midten, og det vil da gå gjennom alle de mindre DIN-formatene. For alle matte-elskere betyr det: Bildeforholdet på DIN-formatene tilsvarer kvadratroten av 2: √2 = 1,41421…
Bilderammer i DIN-formater:
Kvadratiske formater for bilderammer
Vi har erfart at bilderammer i kvadratiske formater har vært populære lenge. Den firkantede formen med like lange sider er en form som både er praktisk og estetisk. Derfor brukes den kvadratiske formen ofte der hvor flere bilder blir arrangerte samtidig eller blir kombinert i forskjellige oppstillinger. Formen er ikke bare ideell for et harmonisk veggarrangement med forskjellige bilderammer – også sosiale medier som Instagram ordner bildene i firkantede former. Som ved andre dekorasjonsobjekter eller buketter anbefaler vi å arrangere de enkelte elementene i oddetall. Å arrangere dem i oddetall sørger for en viss spenning og gjør oppstillingen interessant. Heng altså opp tre, fem, sju eller ni bilderammer sammen på veggen; om du vil henge rammene ved siden av hverandre eller mer tilfeldig, er opp til deg.
Kvadratiske formater:
Bilderammer i tommer
Amerikanske og britiske bilderammestørrelser som standardformat
Måleenheten inch (in) er identisk med det amerikanske uttrykket tomme (") og er 2,54 centimeter eller 25,4 millimeter. En internasjonal fot (ft) tilsvarer 12 inch og er dermed 30,48 centimeter. Amerikanerne omtaler altså den samme måleenheten som tommer, mens engelskmenn bruker inch. I resten av Europa regner man derimot i centimeter. Tommer brukes fortsatt i dag som et standard lengdemål i forskjellige angloamerikanske land som USA, Irland, Canada, India, Malaysia, Australia og New Zealand.
En tomme har en lengde på 2,54 cm og tilsvarer omtrent bredden på en tommelfinger. Tommer som måleenhet er fremdeles i bruk, særlig på tekniske apparater som for eksempel bildeskjermdiagonalen på fjernsynsapparater eller skjermstørrelsen på smarttelefoner. Også raster- eller bildeoppløsning for trykksaker blir imidlertid ofte angitt i dpi (dots per inch), ppt på norsk.
Har du altså kjøpt et bilde i utlandet på ferie eller har et dokument fra den angloamerikanske regionen, vil du dermed bli konfrontert med formater i tommer. Omregnet til det metriske systemet får disse tommeformatene krumme centimetermål, som ikke tilsvarer de vanlige standardformatene våre. For at du ikke skal bli henvist til dyre, skreddersydde løsninger, har vi sammen med merket Mira definert de viktigste formatene i tommer som standardformater. Slik finner du den passende bilderammen raskere og til en rimeligere pris.
Vi har samlet sammen en liste med de viktigste størrelsene i inch/tommer og satt disse sammen med tilsvarende omregninger i centimeter.
Standard bildeformater i inch/tommer
Standardformater i inch/tommer | Passepartout-utsnitt | Omregning til centimeter | Standardformater i cm |
---|---|---|---|
4 x 6 tommer | 10,2 x 15,2 cm | 10 x 15 cm | |
5 x 7 tommer | 12,7 x 17,8 cm | 13 x 18 cm | |
6 x 8 tommer | 15,2 x 20,3 cm | 15 x 20 cm | |
8 x 10 tommer | 5 x 7 tommer | 20,3 x 25,4 cm | 20 x 25 cm |
8 x 12 tommer | 5 x 9 tommer | 20,3 x 30,5 cm | 20 x 30 cm |
9 x 12 tommer | 22,86 x 30,5 cm | ||
10 x 12 tommer | 25,4 x 30,5 cm | ||
10 x 13 tommer | 25,4 x 33,02 cm | ||
11 x 14 tommer | 8 x 11 tommer | 27,9 x 35,6 cm | |
12 x 16 tommer | 30,5 x 40,6 cm | 30 x 40 cm | |
14 x 18 tommer | 35,6 x 45,7 cm | ||
16 x 20 tommer | 12 x 16 tommer | 40,6 x 50,8 cm | 40 x 50 cm |
16 x 24 tommer | 12 x 20 tommer | 40,6 x 61 cm | 40 x 60 cm |
18 x 24 tommer | 45,7 x 61 cm | 45 x 60 cm | |
20 x 24 tommer | 16 x 20 tommer | 50,8 x 61 cm | 50 x 60 cm |
20 x 28 tommer | 50,8 x 71,1 cm | 50 x 70 cm | |
20 x 30 tommer | 16 x 26 tommer | 50,8 x 76,2 cm | 50 x 75 cm |
24 x 32 tommer | 61 x 81,3 cm | 60 x 80 cm | |
24 x 30 tommer | 18 x 24 tommer | 61 x 76,2 cm | 60 x 75 cm |
24 x 36 tommer | 18 x 30 tommer | 61 x 91,4 cm | 61 x 91,5 cm |
24 x 40 tommer | 61 x 101,6 cm | ||
27 x 40 tommer | 68,6 x 101,6 cm | 70 x 100 cm | |
28 x 40 tommer | 71,1 x 101,6 cm | 70 x 100 cm | |
30 x 40 tommer | 76,2 x 101,6 cm | 75 x 100 cm |
Kvadratiske bildeformater i inch/tommer
Standardformater i inch/tommer | Passepartout-utsnitt | Omregning til centimeter | Standardformater i cm |
---|---|---|---|
4 x 4 tommer | 10,2 x 10,2 cm | 10 x 10 cm | |
5 x 5 tommer | 12,7 x 12,7 cm | ||
6 x 6 tommer | 15,2 x 15,2 cm | 15 x 15 cm | |
8 x 8 tommer | 5 x 5 tommer | 20,3 x 20,3 cm | 20 x 20 cm |
10 x 10 tommer | 8 x 8 tommer | 25,4 x 25,4 cm | |
12 x 12 tommer | 8 x 8 tommer | 30,5 x 30,5 cm | 30 x 30 cm |
14 x 14 tommer | 35,6 x 35,6 cm | ||
16 x 16 tommer | 12 x 12 tommer | 40,6 x 40,6 tommer | 40 x 40 cm |
20 x 20 tommer | 16 x 16 tommer | 50,8 x 50,8 cm | 50 x 50 cm |
28 x 28 tommer | 71,1 x 71,1 cm | 70 x 70 cm |
Bilderammer etter mål
Til tross for det enorme mangfoldet av standardformater finnes det utallige individuelle bilderammer som det ikke finnes noen standardramme for. Her dreier det seg sjeldnere om postere eller kunsttrykk, men heller mer om malerier, tegninger eller malte stoffer og tøy. Da mange rammeprodusenter har gått fra standardformater over til produksjon på bestilling, kan de stadig mer tilby bilderammer etter mål til en overskuelig tilleggspris. For en individuell bilderamme måler du størrelsen på bildet og bestiller en skreddersydd løsning i målt bildeformat. Selv rammeløse bildeholdere er tilgjengelige i spesielle formater, selv om de åpne og skarpe glasskantene først må slipes forsiktig.
Alternativet til bilderammer etter mål:
Standard-passepartouter med individuelt utsnitt
Et innrammet bilde med passepartout virker mer tiltalende enn et bilde uten. Dette er for øvrig ikke noe som er definitivt, men som må avgjøres for hvert bilde. Dersom bildet ditt avviker litt fra standardformatet, må du ikke nødvendigvis bestille en bilderamme etter mål. En rimeligere løsning er å velge det neste større standardformatet med en passepartout og tilpasse til ønsket bildeutsnitt. En spesialtilpasset passepartout bør ha et mål på utsnittet som er cirka 1 cm mindre enn bildet. Den individuelle innrammingen ferdiggjøres med proff kvalitet og til en attraktiv pris.
I tillegg til lavere kostnad, som taler for en passepartout etter mål, er i tillegg utvalget av bilderammer i standardformater større enn utvalget av bilderammer etter mål. Dersom du velger løsningen med det neste større standardformatet, pynter du også opp tomme vegger, mens den samme mindre modellen kanskje hadde virket litt fortapt.
Firmalogo, fargerikt papirinnlegg eller glass med UV-beskyttelse: Lage en individuell bilderamme
Mange produsenter har ikke standardformatene på lager, men lager dem på bestilling. Det stemmer riktignok at det gir høyere lønnsomhet ved en produksjon av store mengder og at prisen dermed blir lavere. Men ved en slik produksjon blir utvalget sterkt begrenset, og du kan da ikke dra nytte av det store produktutvalget, som begynner med en allsidig fargepalett, til muligheten med forskjellige formater og glasstyper. I tillegg kan bilderammene leveres i ønsket antall. Dette er særlig en fordel om du behøver mange like bilderammer innenfor et kort tidsrom, for eksempel om de skal bestilles til en bedrift.
Bilderammer som lages på bestilling, har i tillegg den fordelen at spesialformater kan ferdiggjøres problemfritt og på kort tid. De er riktignok litt mer forseggjorte og dyrere, men til gjengjeld blir bilderammene etter mål laget med millimeternøyaktighet og etter dine ønsker. Som regel kan du også velge mellom flere » glasstyper med forskjellig styrke av UV-beskyttelse, avhengig av hvor mye bildene dine blir utsatt for lys. For bedriftskunder som reklamebyråer eller fotografer finnes også muligheten for å få laget et eget innlegg eller andre ønsker, som for eksempel å få trykket en egen logo samtidig med produksjonen. Alle disse mulighetene har forholdsvis kort leveringstid og er av kvaliteten Made in Germany.
Mange av produsentene våre produserer innenfor Tyskland og innenfor EU. Takket være kort transportvei mottar du varen på forholdsvis kort tid, og vi kan uten problem produsere og sende enkeltrammer og store mengder av bilderammer innenfor hele Europa.
Bilderammer i store formater
Enten det er et stort lerretsbilde, et malt eller trykket stoff eller graffiti på en MDF-plate: Det vil alltid være nødvendig med et rammeformat i størrelse XXL. På grunn av de usedvanlig store størrelsene er hyppige problemer lite utvalg av bilderammer, få til ingen tilgjengelige standardformater, høye priser og utelukkende bruk av akrylglass. Hvorfor er det slik?
De fleste rammeprofilene er for smale og blir derfor ustabile. Det er dermed kun aktuelt med brede trerammeprofiler av massivtre (som kan være svært dyre) eller stabile aluminiumsrammer. I og med at det fra visse dimensjoner ikke lenger finnes noen standardformater, er det nødvendig med en skreddersydd løsning. Fra en størrelse på 70 x 100 cm leveres bilderammen kun med akrylglass , som i motsetning til normalglass riktignok er bruddsikkert og lettere og har høy UV-beskyttelse, men som er dyrere enn normalglass. Om du ønsker en passepartout i tillegg, vil denne igjen øke rammestørrelsen. Kartongbuen på passepartouter fås bare opptil en størrelse på 80 x 120 cm. Det finnes større passepartouter, men i mindre utvalg og kun på forespørsel. Du må også regne med å betale ekstra for transportkostnader med spedisjonsselskapet og en høyere kostnad på emballasje. Dette er de viktigste aspektene som taler mot rammeformater i størrelse XXL sammenlignet med små formater. Finnes det derimot ingen vei utenom store formater, er det viktig at du har tatt alle disse aspektene i betraktning på forhånd.
Bilderammer-format hos Allerammer.no
Oppsummert er bildestørrelsen av sentral betydning når du skal bestille en bilderamme. Det grunnleggende prinsippet som gjelder, er at bildestørrelse er det samme som rammestørrelse. Mål bildet og noter deg målene. Siden det finnes så mange standardformater, er det ganske sannsynlig at vi har formatet du behøver. Hva som er bredden og hva som er høyden på bildet, spiller ingen rolle når det kommer til målene på bilderammen. Alle bilderammer kan henges opp enten vannrett eller loddrett. Du kan altså bestille bilderammen i 20 x 30 cm eller i 30 x 20 cm. I nettbutikken vår har vi imidlertid bestemt oss for å skrive 20 x 30 cm, med det minste tallet først. Du kan bruke format-filteret vårt for å lete etter en passende ramme. Der har vi gruppert mange forskjellige størrelser i (hyppig forekommende) standardformater, DIN-formater, fotoformater, kvadratiske formater, panoramaformater og andre formater. For bilderammer etter mål kan du i tillegg filtrere etter maksimalt bildeformat. For store formater lønner det seg å velge lette og bruddsikre kunstglass. Her er ofte større formater tilgjengelige. Kategorien XL-bilderammer kan kanskje være av ekstra interesse i dette tilfellet.
Vi håper at vi har kunnet gi deg noen nyttige råd og interessant bakgrunnsinformasjon i denne artikkelen. Vi er sikre på at du kommer til å velge den riktige bilderammen i et passende format.